Brownie z buraka

dietozalezni_brownie-z-buraka
dietozalezni_140-10-235

Ciasto z warzyw? Brownie z buraka.
Tak to możliwe, propozycja szczególnie dla niejadków, skrzętnie ukryty burak wcale nie daje o sobie znać w typ pysznym cieście.

Składniki:
● Banan – 180 g (1.5 x Sztuka)
● Burak – 700 g (7 x Sztuka)
● Czekolada gorzka – 100 g (1 xTabliczka)
● Olej rzepakowy – 40 g (4 x Łyżka)
● Kakao niskotłuszczowe – 70 g (7 xŁyżka)
● Erytrol / Erytrytol – 200 g (40 xŁyżeczka)
● Mąka pszenna, typ 1850 – 200 g (13 xŁyżka)

Sposób przygotowania:

Mokre składniki:
Buraki zawiń w folie aluminiową i upiecz w piekarniku w temp. 200 stopni przez ok. 1,5 h Banana rozgnieć widelcem, wymieszaj z olejem. Czekoladę rozpuść w kąpieli i wymieszaj z reszta mokrych składników. Upieczone buraki zetrzyj na tarce o średnich oczkach i połącz z resztą składników.

Suche składniki:

Mąkę wymieszaj ze słodzidłem i kakao. Suche składniki dodaj do mokrych i wymieszaj całość, aż powstanie gęsta masa. Przełóż ciasto do tortownicy i piecz w temp. 180 stopni góra-dół przez 40 minut. Po upieczeniu, poczekaj, aż brownie z buraka ostygnie i zajadaj