Żurkowa zupa krem z selera

dietozalezni_zurkowa-zupa-krem
dietozalezni_35-4-295

Nowa urozmaicona wersja tradycyjnego żurku, bardziej kremowa, bogata w warzywa i z  dodatkiem migdałów, żurkowa zupa krem z selera.

Składniki:
● Czosnek – 10 g (2 x Ząbek)
● Jabłko – 150 g (1 x Sztuka)
● Jogurt grecki (light) – 40 g (2 x Łyżka)
● Olej rzepakowy – 20 g (2 x Łyżka)
● Seler korzeniowy – 420 g (7 x Plaster)
● Sól biała – 1 g (1 x Szczypta)
● Włoszczyzna krojona w paski, mrożona – 100 g (1 x Garść)
● Migdały w płatkach – 20 g (2 x Łyżka)
● Ziele angielskie – 4 g (4 x Sztuka)
● Liść laurowy – 2 g (2 x Listek)
● Tymianek – 4 g (1 x Łyżeczka)
● Majeranek – 8 g (2 x Łyżeczka)
● Pieprz czarny mielony – 2 g (2 x Szczypta)
● Bulion warzywny (domowy) – 1000 g (4 x Szklanka)
● Zakwas na żurek bez konserwantów- 500 ml

Sposób przygotowania:
Na dnie garnka podgrzej olej, następnie pokrój drobno warzywa, jabłko i podsmażaj chwilę, Do podsmażonych warzyw wlej bulion domowy dodaj liść laurowy, ziele angielskie i całość gotuj do miękkości, następnie dodaj zakwas na żur i chwilę całość jeszcze zagotuj, dodaj przyprawy: majeranek, sól i pieprz. Wyjmij liść laurowy i ziele angielskie z zupy i całość zblenduj. Gotową zupę wylewaj na talerze, rozmieszaj z jogurtem greckim, posyp płatkami migdałowymi,  zupa krem z selera idealnie smakuje również z grzankami razowymi z pieczywa razowego (zgrzankowane na suchej patelni). Smacznego!