Pączko-bułki twarogowe

dietozalezni_paczko-bulki
dietozalezni_30-6-154

Pełnoziarnista wysokobiałkowa alternatywa dla tradycyjnych pączków, bułki twarogowe, pyszna pieczona wersja odpowiednia również dla insulinoopornych.

Składniki:
● 1 jajo kurze całe
● 75 g mąki pszennej (typ 2000, pełnoziarnistej)
● 200g sera twarogowego półtłustego
● 1 łyżeczka proszku do pieczenia
● 4 łyżki erytrolu / Erytrytolu
● 100g mąki pszennej typ 550

Sposób przygotowania:
Twaróg rozgnieć widelcem z jajkiem. Wymieszaj mikserem z cukrem na w miarę jednolita masę. W osobnej misce wymieszaj obie mąki ze sobą, erytrol i proszek do pieczenia, następnie dodaj je do masy twarogowej i zagniataj ciasto rękami. Masa pączkowo-bułeczkowa będzie dość klejąca, ale nie trzeba się tym przejmować i nie dodawać więcej mąki. Z otrzymanej masy lepimy, bułeczki twarogowe, można je nadziewać dżemem domowym to trochę trudne, ale można też nie nadziewać. Pieczemy w 180 stopniach góra-dół przez 20-25 minut. Smacznego