Bakłażanowy makaron

dietozalezni_baklazanowy-makaron
dietozalezni_20-4-354

Danie rodem z Włoch, bakłażanowy makaron super smakuje z makaronem muszelki, dostarcza likopenu- naturalnego przeciwutleniacza,  dodatek mięsa sprawia, iż jest źródłem żelaza hemowego.

Składniki:
● 300g makaronu typu penne lub muszelki
● 1 bakłażan
● 1 cebula
● 4 ząbki czosnku
● 1 szklanka przecieru pomidorowego
● 1 puszka pomidorów bez skórki
● 250g wołowego mięsa mielonego
● 3 łyżeczki suszonego oregano
● 2 łyżeczki suszonej bazylii
● 2 łyżki oliwy z oliwek
●sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Warzywa pokrój w kostkę i podsmaż na patelni na oliwie, następnie dodaj pomidory i przecier oraz przyprawy, całość duś pod przykryciem przez ok. 15 minut. Następnie dodaj mięso i podsmaż jeszcze przez chwilę. Tak przygotowany sos wymieszaj z makaronem. Szybki bakłażanowy makaron gotowy!