Czekośliwka

dietozalezni_czekosliwka
dietozalezni_120-6-162

Sezon śliwkowy w pełni, pewnie działacie z przetworami, a ja przychodzę do Was ze śliwkową słodkością do słoika, ale z dodatkiem czekolady. Oto szybki przepis na domową czekośliwkę, idealna do smarowania, jako konfitura na ciasto lub sprawdzi się do owsianki. 

Składniki:

● Śliwki – 800 g (10 x Garść)
● Czekolada gorzka – 48 g (8 x Kostka)
● Czekolada mleczna – 48 g (8 x Kostka)
● Ksylitol – 14 g (2 x Łyżeczka)
● Cynamon – 5 g (1 x Łyżeczka)

Sposób przygotowania:

Śliwki wypestkuj i przełóż do garnka. Duś je pod przykryciem przez ok. 60 minut, następnie kolejne 60 minut bez przykrycia, tak, aby nadmiar soku odparował i powstała gęsta masa. Pod koniec gotowania dodaj pokruszone czekolady i wymieszaj z cynamonem i ksylitolem, podgrzewaj jeszcze chwilę do rozpuszczenia się czekolady. Jeżeli lubisz możesz dodać wiórki kokosowe lub płatki migdałowe. Ja zamykam czekośliwkę w słoiku i pasteryzuje w piekarniku w temp. 130 stopni przez 45 minut i potem zostawiam w piekarniku do ostygnięcia.