Bezglutenowe placki jaglane

dietozalezni_bezglutenowe-placki-jaglane
dietozalezni_35-2-405

Pyszna śniadaniowa słodkość dla osób na diecie bezglutenowej,  proste do przygotowania, bardzo sycące i lekkostrawne placki jaglane. Przepis w znacznie szybszym wydaniu bo na bazie płatków jaglanych. Sezonowo zrobione za śliwkami, ale możesz je zrobić z dowolnym owocem sezonowym, zawsze wyjdą pyszne placki. 

Składniki:

● Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu – 230 g (0.9 x Szklanka)
● Płatki jaglane – 100 g (10 x Łyżka)
● Jaja kurze całe – 56 g (1 x Sztuka)
● Śliwki – 40 g (0.5 x Garść)
● Ksylitol – 28 g (4 x Łyżeczka)
● Budyń w proszku – 15 g (1.9 x Łyżka)
● Oliwa z oliwek – 10 g (1 x Łyżka)
● Proszek do pieczenia – 3 g (1 x Łyżeczka)

Sposób przygotowania:

Płatki jaglane zalej ciepłym mlekiem i odstaw na ok. 20 minut. Po tym czasie zblenduj masę, tak aby uzyskać jednolitą konsystencję. Następnie dodaj resztę składników oraz pokrojoną na drobno śliwkę. Całą masę odstaw jeszcze na 5 minut do zgęstnienia. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż placki z obu stron. Możesz je podawać posypane migdałami i polane jogurtem.