Ekspresowe pierniczki

dietozalezni_ekspresowe-pierniczki
dietozalezni_35-40-53

Jeśli nie zdążyliście zrobić jeszcze pierniczków to ten przepis jest idealny dla Was. Super sprawdzi się nawet na ostatnią chwilę. Pierniczki są szybkie w przygotowaniu, a w dodatku są miękkie od razu po upieczeniu. 

Składniki:

● Mąka orkiszowa – 250 g
● Mąka pszenna, typ 1850 – 250 g
● Ksylitol – 200 g
● Śmietana, 18% tłuszczu – 175 g (7 x Łyżka)
● Jaja kurze całe – 56 g (1 x Sztuka)
● Cynamon – 10 g (2 x Łyżeczka)
● Soda oczyszczona – 5 g (1 x Łyżeczka)
● Imbir mielony – 2.5 g (0.5 x Łyżeczka)
● Pieprz czarny mielony – 1 g (1 x Szczypta)
● Goździki (mielone) – 1.5 g (0.5 x Łyżeczka)

Sposób przygotowania:

Jajko zmiksuj z ksylitolem, śmietaną i sodą na jednolita masę. W osobnej misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki. Następnie połącz mokre składniki z suchymi i wyrób masę. Ja zazwyczaj wyrabiam ciasto robotem z hakiem. Powstała masę odstaw pod przykryciem w chłodne miejsce na ok. 5 minut. Z powstałego ciasta formuj kulki i układaj na blasze na papierze do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 10- 12 minut. Pierniczki są gotowe od razu po upieczeniu.