Kocham bakłażany pod każdą postacią, ale wiem, że nie każdy pała do nich taka miłością jak ja 😉 Ostatnio udało mi się upolować w sklepie bakłażana włoskiego to ten z cieńszą skórką i biało fioletowymi paskami, jest bardziej delikatny w smaku niż ten cały fioletowy. Także jeżeli uda Ci się znaleźć tę odmianę to polecam wypróbować. W tym przepisie nie możesz użyć każdego z dostępnych rodzajów tego warzywa, a jedwabisty sos z dodatkiem sera Feta idealnie podkreśli smak makaronu.
Składniki:
● Passata pomidorowa (przecier) – 400 g (4 x Porcja)
● Makaron pełnoziarnisty – 250 g (3.6 x Szklanka)
● Bakłażan – 200 g (1 x Sztuka)
● Cebula – 100 g (1 x Sztuka)
● Ser typu „Feta” – 100 g (2 x Kawałek)
● Rukola – 40 g (2 x Garść)
● Oliwa z oliwek – 20 g (2 x Łyżka)
● Czosnek – 10 g (2 x Ząbek)
● Oregano (suszone) – 6 g (2 x Łyżeczka)
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Posiekaj drobno cebulę. Bakłażana pokrój w kostkę i podsmaż na patelni razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do podsmażonych warzyw dodaj passatę pomidorową, ser Feta oraz przyprawy, całość podsmażaj przez ok 5-8 minut, aż powstanie sos. Następnie wymieszaj sos z makaronem i podawaj posypane rukolą.