Przepis na domową pizzę w trochę lżejszej wersji. Na diecie tez można zjeść pizzę, może być taka z pizzerii, a może być domowa od Ciebie zależy wybór. Podrzucam Ci przepis na moja ulubioną, pełną warzyw na cieście z dodatkiem pełnoziarnistej mąki. Musisz spróbować!
Składniki:
● mąka orkiszowa pełnoziarnista – 200 g
● mąka orkiszowa biała – 50 g
● drożdże, suszone – 4 g (0.5 opakowania)
● woda – 200 g (3/4 szklanki)
● cukier, biały – 5 g (1 łyżeczka)
● oliwa z oliwek – 16 g (2 łyżki)
● sól biała – 6 g (1 łyżeczka)
● passata pomidorowa 150 ml
● suszone oregano, bazylia- 1 łyżeczka
● pieczarki- 1 sztuka
● Bakłażan- 2-3 plastry
● Ser mozzarella- 1 kula z zalewy
Sposób przygotowania:
W rondelku podgrzej passatę z odrobiną soli, oregano i bazylią, odparuj nadmiar wody. W misce połącz drożdże z cukrem, wodą, mąkami, odrobiną soli i oliwą, najlepiej ciasto wyrób robotem planetarnym. Wyrabiaj je przez ok. 5 minut. Następnie odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na pół godziny. Cukinię, bakłażana, pieczarki pokrój na cienkie plastry i podsmaż na patelni grillowej lub zwykłej na oliwie z oliwek. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220-230 stopni. Wyrośnięte ciasto formuj na okrągły placek posmaruj passatą, ułóż warzywa i całość posyp porwanym serem mozzarella. Piecz przez ok. 10-15 minut do zarumienienia się ciasta i sera.