Kokosanki

dietozalezni_kokosanki
dietozalezni_35-20-93

Szybki przepis na coś słodkiego. Kokosowe ciasteczka idealnie sprawdzą się jako dodatek do kawy lub słodki deser po obiedzie.

Składniki:
● 5 białek
● 200 g wiórków kokosowych
● 100 g ksylitolu lub 150 g erytrolu
● 50 g masła

Sposób przygotowania:
Białka ubij mikserem z ksylitolem na sztywna pianę, następnie dodaj wiórki kokosowe i cały czas ubijaj. Masło pokrój na mniejsze kawałki, rozpuść w rondelku i pozostaw do schłodzenia. Schłodzone masło dodaj do piany ubitej z białkami, delikatnie wymieszaj, aby piana nie opadła. Następnie przygotuj blachę do pieczenia, ułóż na niej papier do pieczenia. Na papier wykładaj delikatnie uformowane ciastka, możesz użyć szprycy do ciastek, albo po prostu łyżki.
Tak przygotowane wkładaj do piekarnika nagrzanego na 170 stopni i piecz ok. 20 minut.
Z przepisu wychodzi ok. 25-30 sztuk.