Zupa pomidorowa z soczewicą i kokosową nutą

dietozlezni_zupa-pomidorowa-z-soczewica
dietozalezni_40-4-457

Przepis na pyszną i sycąca zupę pomidorową, domową, ale z posmakiem kokosa. Ta zupa pomidorowa jest bardzo sycąca, a zawdzięczamy to dodatkowi soczewicy, która jest super źródłem białka, dzięki czemu syci na dłużej. Koniecznie musisz spróbować mojej nowej wersji zupy pomidorowej. 

Składniki:

● oliwa z oliwek – 8 g (1 łyżka)
● włoszczyzna (marchew, pietruszka, por, seler, cebula) – 1 pęczek, 500 g
● bulion jarzynowy – 5 chochli, 700 g
● soczewica, czerwona, dojrzałe nasiona – 0.5 szklanki, 105 g
● pomidory, czerwone, w puszce, w soku pomidorowym, bez soli – 1 puszka, słoik 400 g
● mleko kokosowe, w puszce – 0.5 szklanki, 120 g
● liść laurowy – 3 liście
● ziele angielskie całe – 2 ziarna
● sól himalajska  – 0.5 łyżeczki 3 g
● pieprz ziołowy – 5 g 

Sposób przygotowania:

Włoszczyznę umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Na dnie garnka rozgrzej oliwę z oliwek. Następnie podsmaż włoszczyznę, dodaj ziele, angielskie, liść laurowy, bulion i pomidory. Całość gotuj pod przykryciem przez ok. 15-20 minut, następnie dodaj soczewicę i gotuj jeszcze przez ok. 10 minut. Pod koniec dodaj mleczko kokosowe, sól i pieprz. Całość zamieszaj i podawaj posypane natką pietruszki.