Pyszne ciasto 3 bit u mnie w zdrowszej i bardziej sycącej wersji z kremem z kaszy jaglanej i masą orzechowo- daktylową.
Składniki:
● 100g kaszy jaglanej
● 2 łyżeczki masła orzechowego
● 17 szt. daktyli
● 1 łyżka płatków migdałowych
● 8 herbatników
● 2 łyżeczki ksylitolu
Sposób przygotowania:
Daktyle zalej wrzątkiem, tak, aby woda lekko przykryła owoce. Kaszę jaglaną przepłucz gorącą wodą na sicie i ugotuj do miękkości. Daktyle odsącz z nadmiaru wody (możesz zostawić jej trochę na dnie naczynia) i zblenduj na jednolitą masę. Odłóż 2 łyżki tak przygotowanej pasty daktylowej. Resztę wymieszaj z 1 łyżeczką masła orzechowego. Kaszę jaglaną ostudź i zblenduj z pozostawionymi 2 łyżkami pasty daktylowej, dodaj 2 łyżeczki ksylitolu i blenduj na jednolitą masę. W naczyniu, najlepiej szklanym, układaj herbatniki następnie masę daktylową i znów herbatniki a na samą górę masę z kaszy jaglanej. Posyp płatkami migdałowymi po wierzchu. Tak przygotowane ciasto 3 bit schowaj do lodówki, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły.