Śledź w porach z marynowanym imbirem

dietozalezni_sledz-w-porach-z-marynowanym-imbirem

Jeśli znudził ci się tradycyjny śledź z cebulą w zalewie, to ta wersja na pewno Cię zaskoczy, wyrazistością i połączeniem śledzia z marynowanym imbirem.

Składniki:
● 3 filety śledzia solonego,
● 5 łyżek drobno posiekanego pora (zielona część),
● 50g marynowanego imbiru,
● 1 łyżka soku z cytryny,
● 5 łyżek oleju rzepakowego/ lnianego najlepiej wybierać wersje tłoczone na zimno nierafinowane,
● sól, pieprz grubo mielony

Sposób przygotowania:
Śledzie wymocz w zimnej wodzie, najlepiej pozostaw je na noc w lodówce. Następnie dobrze odciśnij je z wody i pokrój na mniejsze kawałki. Pora sparz wrzątkiem i dodaj do pokrojonych śledzi. Z soku z cytryny i oleju z solą i pieprzem zrób zalewę. Do śledzi i pora dodaj kawałki imbiru, wymieszaj i całość zalej zalewą, odstaw do lodówki w zamkniętym pojemniku na kilka godzin i delektuj się śledziami z marynowanym imbirem.