Pierogi ruskie w dwóch wersjach

dietozalezni_pierogi-ruskie-w-dwóch-wersjach

Nowy świąteczny przepis ! Tym razem pierogi, wersja pełnoziarnista i zwykła ale na mące orkiszowej, u nas obowiązkowo ruskie!

Składniki:
● 580 g mąki pełnoziarnistej pszennej/ orkiszowej
● 360 ml ciepłej wody
● 1 łyżeczka oliwy
● szczypta soli
Farsz:
● 250g twarogu półtłustego
● 2 kg ziemniaków
● 1 cebula
● 2 łyżki oleju rzepakowego
● 3 ząbki czosnku
● sól, pieprz, majeranek

Sposób przygotowania:
Farsz:
Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie. Cebulkę drobno posiekaj razem z czosnkiem i podsmaż na patelni na oleju, ostudź. Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub utłucz, wymieszaj z cebulką, czosnkiem, dodaj twaróg, dopraw sola, pieprzem, odrobina majeranku. 

Ciasto:
Z podanych składników zagnieć ciasto, odstaw na 5 minut, aby odpoczęło i rozwałkuj cienko. Wycinaj kawałki ciasta za pomocą szklanki, następnie nadziewaj farszem i zawijaj na pierogi. W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę z 1 łyżeczka oliwy i gotuj w niej pierogi, wyjmując chwile po wypłynięciu. Smacznego! Gotowe pierogi ruskie można zrobić wcześniej i zamrozić.