Pierniczki

dietozalezni_pierniczki
Święta bez pierniczków nie istnieją, ale czy można je zrobić w zdrowszej wersji, po zrobieniu ich z tego przepisu przekonacie się, że tak!

Składniki:
● 150 g mąki orkiszowej
● 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
● 200 g miodu (ja użyłam akacjowego, bo jest płynny)
● 50 g ksylitolu zmielonego na puder
● 2 małe jajka
● 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia
● 4 łyżki przyprawy do piernika (skorzystaj z takiej bez cukru)
● 1 łyżka kakao

Sposób przygotowania:
Połącz ze sobą wszystkie składniki, następnie chwilę
wyrabiaj robotem lub rękami. Gotowe ciasto zawiń w folię i wstaw do lodówki na 10 minut, dzięki temu będzie fajne zwarte. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Następnie podziel ciasto na 2-3 kawałki, podsyp stolnicę mąką i rozwałkuj, wycinaj ciastka i układaj na papierze do pieczenia rozłożonym na blasze. Piecz ok. 10-13 minut. Następnie układaj do wystygnięcia i zapakuj w słoik z obierkami jabłek. Tak przechowywane pierniczki zmiękną i będą mięciutkie po ok. 4-5 dniach.