Zakwas buraczany

dietozalezni_zakwas-buraczany

Przepis na pyszny domowy zakwas buraczany na barszcz wigilijny. Buraki są źródłem betainy silnego antyoksydantu wykazującego działanie przeciwnowotworowe. W zakwasie znajdziecie również żelazo, dlatego szczególnie polecany jest osobom cierpiącym na anemię. Zakwas to również źródło bakterii kwasu mlekowego, które pozytywnie wpływają na mikrobiom jelitowy.

Składniki:
● 1,2 kg obranych buraków
● 10 ziarenek ziela angielskiego
● 8 liści laurowych
● 8 ziarenek pieprzu czarnego
● 6 ząbków czosnku
● 2 łyżki soli kamiennej
● 6 goździków
● przegotowana letnia woda

Sposób przygotowania:
Słoiki i przykrywki sparz wrzątkiem. Buraki i czosnek pokrój na plastry. Układaj na przemian w słoiku razem z przyprawami. Wodę wymieszaj z solą i zalej nią buraki w słoikach. Odstaw niezakręcone słoiki lekko przykryte ściereczką kuchenną lub gazą. Codziennie do nich zaglądaj i jeżeli pojawi się na wierzchu piana zbieraj ją łyżką i znów zakrywaj zakwas buraczany. Po ok. 5-7 dniach powinien być gotowy do zlania go do butelki i przechowywania w lodówce. Pozostałe buraki wykorzystaj do barszczu wigilijnego. Smacznego!