Makaron w cukiniowo-serowym sosie

dietozalezni_makaron-w-cukiniowo-serowym-sosie
dietozalezni_25-2-293
Sezon na cukinię w pełni więc koniecznie wykorzystaj ten przepis na pyszny makaron w sosie cukiniowo- serowym. Danie jest lekkie jak na lato przystało, a dodatkowo zachwyca smakiem. Ricotta sprawia, że sos jest delikatny i kremowy, a danie dalikatne.

Składniki:

Cukinia 1 x Sztuka 300g
Ser, ricotta (z częściowo odtłuszczonego mleka) 8 x Łyżka 160g
Ser, parmezan 2 x Łyżeczka 8g
Makaron fusilli (pełnoziarnisty orkiszowy) 1x szklanka 70g
Sól biała 1 x Szczypta 1g
Pieprz czarny mielony 1 x Szczypta 1g
Czosnek granulowany 2 x Szczypta 2g
Pomidory koktajlowe 1 x Garść 100g

Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cukinie pokrój w mniejsze kawałki i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź cukinię i zblenduj razem z ricottą. Dopraw. Wymieszaj makaron z sosem, posyp parmezanem i udekoruj pomidorkami.