Sezon na cukinię w pełni więc koniecznie wykorzystaj ten przepis na pyszny makaron w sosie cukiniowo- serowym. Danie jest lekkie jak na lato przystało, a dodatkowo zachwyca smakiem. Ricotta sprawia, że sos jest
delikatny i kremowy, a danie dalikatne.
Składniki:
● Cukinia 1 x Sztuka 300g
● Ser, ricotta (z częściowo odtłuszczonego mleka) 8 x Łyżka 160g
● Ser, parmezan 2 x Łyżeczka 8g
● Makaron fusilli (pełnoziarnisty orkiszowy) 1x szklanka 70g
● Sól biała 1 x Szczypta 1g
● Pieprz czarny mielony 1 x Szczypta 1g
● Czosnek granulowany 2 x Szczypta 2g
● Pomidory koktajlowe 1 x Garść 100g
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cukinie pokrój w mniejsze kawałki i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź cukinię i zblenduj razem z ricottą. Dopraw. Wymieszaj makaron z sosem, posyp parmezanem i udekoruj pomidorkami.