Makaron po chińsku z krewetkami

dietozalezni_makaron-po-chinsku-z-krewetkami
dietozalezni_35-2-520

Szybki obiad dla smakoszy krewetek z aromatycznym czosnkiem, warzywami i makaronem. Idealna propozycja dla zabieganych.

Składniki:
● 1/2 opakowania spaghetti
● 1 opakowanie krewetek tygrysich
● 1/2 opakowania warzyw chińskich mrożonych
● 2 łyżki sosu sojowego
● 1 łyżka oleju rzepakowego
● 3 ząbki czosnku
● 1 czerwona lub biała cebula
● 3 łyżki passaty pomidorowej
● sól, pieprz, imbir w proszku
● natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Na patelni podgrzać olej i podsmażyć na nim zmiażdżony czosnek, następnie dorzucić krewetki i podsmażać przez ok. 4 minuty. Dodać warzywa i podlać całość odrobiną wody, całość dusić pod przykryciem przez ok. 15 minut, jak warzywa zmiękną dodać sos sojowy, przecier pomidorowy i przyprawy, całość chwilę jeszcze podgrzewać, następnie wymieszać z makaronem i podawać posypane natką pietruszki.