Botwinka

Dietozalezni_Botwinka
dietozalezni_25-2-427

Sezonowa botwinka, przepis polecam na lekki obiad jak i na kolację. Idealna również dla osób z cukrzycą t. 2 jak i insulinoopornych.
Jej indeks glikemiczny to 40.

Składniki:

  • Ziele angielskie – 2 g (2 x Sztuka)
  • Mleczko kokosowe (12%) – 200 g (10 x Łyżka)
  • Jaja kurze całe – 112 g (2 x Sztuka)
  • Fasola biała (konserwowa) – 240 g (12 x Łyżka)
  • Botwina – 200 g (2 x Porcja)
  • Buraki, gotowane w wodzie – 120 g (1 x Sztuka)
  • Bulion warzywny (domowy) – 750 g (3 x Szklanka)
  • Koperek – 15 g (0.5 x Pęczek)
  • Liść laurowy – 2 g (2 x Listek)
  • Zakwas buraczany – 125 g (0.5 x Litr)

Sposób przygotowania:

Botwinkę pokrój, buraka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do garnka. Pokrojone warzywa zalej bulionem, następnie gotuj z zielem angielskim i liściem laurowym przez ok. 15 minut. Fasolę z puszki wypłucz na sicie pod bieżącą wodą. Do gotującej się zupy dodaj zakwas, fasolę i zmniejsz ogień, dopraw, solą, pieprzem, kuminem. Koperek posiekaj, mleczko kokosowe przelej do szklanki i rozmieszaj z kilkoma łyżkami zupy, następnie wlej całą zawartość do garnka i wymieszaj, dopraw jeszcze posiekanym koperkiem i podawaj z ugotowanym jajkiem.