Wzmacniający odporność gulasz z indykiem

dietozalezni_gulasz
dietozalezni_40-3-318

Jednogarnkowy gulasz z indykiem pełen warzyw, danie bogate w żelazo, witaminę C i kwasy tł. omega-3.

Składniki:
●1/2 cukinii
●1 mały bakłażan
●1 cebula
● 250g pieczarek
● 3 ząbki czosnku
● 2 papryki
● 2 plastry imbiru
● 250ml passaty pomidorowej
● 1 mała puszka fasoli czerwonej
● 300g mięsa na gulasz z indyka
● 2 garście mrożonego zielonego groszku
● 2 łyżki oliwy z oliwek
● 1.5 łyżeczki kurkumy w proszku
● sól ziołowa
● pieprz ziołowy
● oregano
● zioła prowansalskie
● 2 szczypty ostra papryka w proszku

Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa oprócz fasoli i groszku pokój i podsmaż na oliwie z oliwek. Dodaj przyprawy, następnie indyka i jeszcze chwilę podduś, całość zalej 0.5 szklanki wody, następnie dodaj passatę, groszek i fasolę, pamiętaj, aby wypłukać ją z zalewy. Gulasz z indykiem duś przez ok. 30 minut. Podawaj z kaszą jaglaną lub jęczmienną.