Szpinakowy makaron z pieczarkami

dietozalezni_szpinakowy-makaron-z-pieczarkami
dietozalezni_25-2-365

Makaron z pieczarkami i szpinakiem dla zabieganych, pyszny dla miłośników szpinaku, a pieczarki podkreślają smak całej potrawy.

Składniki:
●200g makaronu pełnoziarnistego
●250g pieczarek
●400g świeżego szpinaku baby (można użyć również szpinaku mrożonego)
●6 suszonych pomidorów odsączonych z olej
●1 cebula
● 3 ząbki czosnku
●4 łyżki jogurtu greckiego light
●sól ziołowa, pieprz, oregano, parmezan do posypania
●2 łyżki oleju z pomidorów suszonych

Sposób przygotowania:
Czosnek i cebulkę poszatkuj i podsmaż na patelni na oleju z pomidorów suszonych, następnie dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i pokrojone suszone pomidory, dodaj szpinak i podsmażaj chwilę, przypraw. Makaron ugotuj al dene według instrukcji na opakowaniu. Do szpinaku dodaj jogurt i wymieszaj, następnie dołóż na patelnię makaron i wymieszaj ze szpinakiem, makaron z pieczarkami i szpinakiem posyp parmezanem lub innym wyrazistym w smaku serem. Smacznego!