Dietetyczna tarta ze śliwkami z pianką z bezy to deser idealny, pyszny owsiany spód sprawia, że ciasto jest sycące i sprawdzi się jako zdrowy deser lub II śniadanie również dla insulinoopornych.
Składniki:
● płatki owsiane – 300 g (2 szklanki)
● masło ekstra – 100 g (1/2 kostki)
● białko jaja kurzego – 130 g (4 sztuka)
● banan – 115 g (1 średnia sztuka)
● żółtko jaja kurzego – 18 g (1 sztuka)
● ksylitol – 80 g (8 łyżek)
● śliwki – 900 g
Sposób przygotowania:
150g płatków owsianych zmiel drobno na mąkę, resztę płatków pozostaw w całości. Masło pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do płatków w całości i zmielonych. Żółtka oddziel od białka. Jedno żółtko dodaj do płatków i masła, resztę włóż do zamrażarki, przyda się następnym razem. Do płatków z masłem, żółtkiem dodaj ksylitol 50g i pokrojonego banana, całość zagnieć na w miarę jednolitą masę. Następnie włóż do zamrażalnika na ok. 10 minut. W między czasie białka z 20g ksylitolu ubij na sztywna pianę, śliwki wypestkuj i obsyp 1 łyżka maki pszennej. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, grzanie góra dół. Wyjmij ciasto z lodówki i układaj na formę do tarty (ja urywam kawałki i układam na formie lekko je sklejając. Ułożony spód włóż do piekarnika i podpiecz przez 10 minut, następnie wyjmij i ułóż pianę z białek i znów zapiecz przez 10 minut, po tym czasie ułóż na wierzch połówki śliwek i zapiekaj ok. 10-15 minut. Gotową tartę ze śliwkami ostudź i posyp cynamonem.