Cukiniowa zupa krem

dietozalezni_cukiniowa-zupa-krem
dietozalezni_35-4-285

Przepis, który sprawdzi się jako szybka kolacja lub II śniadanie, wersja lubianej już przez Was zupy cukiniowej krem w innej odsłonie, dodatek sera i suszonych pomidorów zwiększa intensywność smaków.

Składniki:
● oliwa z oliwek – 16 g (2 łyżki)
● pomidory, suszone na słońcu, w oleju, po odsączeniu – 9 g (3 sztuki)
● cukinia – 285 g (1 średnia sztuka)
● cebula – 150 g (1 średnia sztuka)
● czosnek – 12 g (2 średnie ząbki)
● mleko kokosowe, w puszce – 120 g (8 łyżek)
● sól morska – 6 g (1 łyżeczka)
● pieprz ziołowy – 10 g
● oregano suszone – 10 g
● bulion jarzynowy – 500 g (4 chochle)
● ziemniaki – 200 g
● kurkuma mielona – 10 g
● ser typu „Halloumi” – 100 g (1/2 opakowania)
● koper ogrodowy – 25 g (3 łyżki)

Sposób przygotowania:
Cukinię obierz ze skórki, jeżeli jest gruba, pozbaw pestek i pokrój w drobna kostkę. Cebulkę i czosnek drobno posiekaj. Na dnie garnka rozgrzej oliwę z oliwek i podsmażaj cukinię, czosnek, cebulę, aż do lekkiego zeszklenia. Wlej bulion warzywny, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę dodaj do garnka z resztą warzyw, całość duś pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie, następnie pokrój suszone pomidory dodaj do zupy, wlej mleczko kokosowe i całość dopraw. Ser Halloumi pokrój na kostkę i dodaj do zupy, zamieszaj i podawaj ciepłą. Zupę cukiniową krem można  posypać drobno posiekanym koperkiem.