Szybkie sycące danie obiadowe makaron z pomidorami z włoską nutą, danie, które musisz wypróbować latem, gdy mamy dostęp do pysznych świeżych pomidorów.
Składniki:
● makaron spaghetti z mąki pszennej pełnoziarnistej – 200 g
● pomidory, czerwone – 1540 g (8 średnich sztuk)
● czosnek – 18 g (3 średnie ząbki)
● bazylia świeża – 50 g
● oliwa z oliwek – 16 g (2 łyżki)
● ser, parmezan, tarty (drobno) – 20 g (4 łyżki)
● pieprz ziołowy – 10 g
● sól morska – 6 g (1 łyżeczka)
Sposób przygotowania:
Do przepisu używałam pomidorów malinowych, ale każde inne też się sprawdzą. W garnku zagotuj lekko osolona wodę na makaron. Pomidory natnij na krzyż i przełóż do miski, zalej wrzątkiem i odczekaj chwilę, następnie ściągnij skórkę z pomidorów i pokrój pomidory w kostkę. Ugotuj makaron al dente- wg instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzej oliwę, czosnek drobno posiekaj. Następnie przełóż na patelnie i podsmażaj, aż pomidory lekko się rozpadną, listki bazylii posiekaj i dodaj do pomidorów. Makaron odcedź, ale zostaw ok. 4 łyżki wody z gotowania makaronu, ugotowany dodaj do sosu na patelnię, podlej odrobiną wody z gotowania wymieszaj, dopraw. Makaron z pomidorami podawaj posypany parmezanem i bazylią.