Ciasto jabłkowe z cynamonem

dietozalezni_ciasto-jabłkowe-z-cynamonem
dietozalezni_50-8-254

Szybki przepis na zdrową słodkość, ciasto jabłkowe, idealnie sprawdzi się do kawy i jako deser również dla gości. Ciasto nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych zatem każdy poradzi sobie z jego wykonaniem, a do tego jest mega pyszne.

Składniki:
● mąka orkiszowa pełnoziarnista – 250 g
● ksylitol – 100 g (10 łyżek)
● cynamon mielony – 10 g
● jabłko – 200 g (2 małe sztuki)
● olej rzepakowy uniwersalny – 100 g (13 łyżek)
● proszek do pieczenia – 10 g
● soda oczyszczona – 5 g
● jaja kurze całe – 100 g (2 sztuka (kl. wagowa M))

Sposób przygotowania:
Jajka wbij do miski i lekko roztrzep mikserem z ksylitolem, mąką, olejem, proszkiem do pieczenia, sodą. Jabłka obierz ze skórki pozbaw gniazd nasiennych i pokrój na mniejsze kawałki lub kostkę, posyp cynamonem. Jabłka dodaj do zmiksowanego ciasta, dobrze wymieszaj, przelej do keksówki. Piekarnik nagrzej na temperaturę 180 stopni grzanie góra dół, wstaw ciasto jabłkowe i piecz 40 minut.