Ciasto sypane z jabłkami

dietozalezni_ciasto-sypane-z-jablkami
dietozalezni_75-15-320

Pewnie każdy zna najprostsze ciasto sypane z jabłkami na bazie kaszy manny, u mnie przepis na wersję pełnoziarnistą i bez cukru, ale na pewno uwiedzie każdego, kto lubi słodkości.

Składniki:

● kasza manna – 440 g (2 szklanki)
● mąka orkiszowa pełnoziarnista – 240 g
● erytrytol – 200 g (20 łyżek)
● proszek do pieczenia – 20 g
● jabłko – 2970 g (16 średnich sztuk)
● cynamon mielony – 20 g
● masło ekstra – 100 g (10 porcji)
● otręby orkiszowe/ żytnie – 40 g

Sposób przygotowania:
Jabłka umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój na cienkie plasterki, posyp cynamonem i odłóż do miski. Wszystkie sypkie składniki wymieszaj w osobnej misce i podziel na 3 równe części. Przygotuj formę do pieczenia ( ja miałam taką o wymiarach 36 x 23 cm) wyłóż ją papierem do pieczenia i na dno wysyp pierwszą porcję sypkiego ciasta następnie układaj starte jabłka i tak na zmianę , aż do wykończenia składników. W między czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni, grzanie góra- dół. Na wierzch zetrzyj masło i wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz przez 1 h. Po upieczeniu sypane ciasto z jabłkami powinno „odpocząć” przez 30 minut.