Brownie z cukinią

dietozalezni_brownie-z-cukinia
dietozalezni_55-8-184

Takiego ciasta jeszcze nie jedliście brownie z cukinią, uwodzi swoim czekoladowym smakiem, a ma w środku cukinię, nikt by się nie spodziewał takiego połączenia a to jest pyszne i wilgotne w środku jak na brownie przystało.

Składniki:
● cukinia – 200 g (1 mała sztuka)
● czekolada gorzka – 100 g
● erytrytol – 150 g (15 łyżek)
● masło ekstra – 80 g
● sól biała – 1.5 g
● mąka orkiszowa pełnoziarnista – 40 g
● jaja kurze całe – 100 g (2 sztuka (kl. wagowa M))

Sposób przygotowania:
Cukinię zetrzyj na tarce na drobnych oczkach i odstaw w miseczce. Czekoladę i masło pokrój na drobne kawałki i rozpuść w rondelku lub kąpieli wodnej odstaw do schłodzenia. Do osobnej miski wbij jajka i ubij je mikserem z erytrytolem lub ksylitolem na puszystą piankę, następnie dodaj ostudzoną czekoladę z masłem i wymieszaj. Cukinię dokładnie odciśnij na sicie, pozbawiając soku. Dodaj ją do masy czekoladowej i dokładnie wymieszaj, następnie dosyp mąkę i proszek do pieczenia, całość wymieszaj na gładką masę, przełóż do małej formy najlepiej sprawdzi się taka o wymiarach 24×24. Brownie z cukinią piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 35-40 minut, kontrolując by się nie przypaliło.