Nadziewane muszle makaronowe

dietozalezni_nadziewane-muszle
dietozalezni_60-6-320

Szybki przepis na rodzinny obiad nadziewane muszle makaronowe, wygląda spektakularnie, a jest mega pyszny i szybki w wykonaniu, a do tego sprawdzi się również jako obiad dla wegetarian.

Składniki:
● pomidory, czerwone, w puszce, w soku pomidorowym – 400 g
● tofu wędzone – 180 g (1 kostka)
● oliwa z oliwek – 16 g (2 łyżki)
● czosnek – 35 g (6 średnich ząbków)
● cebula – 150 g (1 średnia sztuka)
● seler naciowy – 60 g (2 sztuki)
● szpinak, mrożony – 450 g (1 opakowanie)
● ser typu „feta” – 100 g (1 opakowanie)
● serek kremowy (np. Philadephia) – 125 g (1 opakowanie)
● makaron pszenny pełnoziarnisty – 200 g
● mozzarella, z częściowo odtłuszczonego mleka – 120 g
● sos sojowy – 35 g (2 łyżki)
● bazylia suszona – 5 g
● oregano suszone – 5 g
● bazylia świeża – 10 g

Sposób przygotowania:
Cebulę, i 2 ząbki czosnku drobno posiekaj i podsmaż na 1 łyżce oliwy z oliwek. Łodygi selera przełam na pół i pozbaw włókien, następnie drobno pokrój i dodaj na patelnię do cebuli i czosnku, podsmażaj przez chwilę. Tofu dokładnie rozdrobnij widelcem i również dodaj na patelnię, całość polej sosem sojowym i dodaj trochę wody, następnie dodaj passatę pomidorową i duś pod przykryciem przez ok. 10 minut. Następnie dopraw odrobiną soli, pieprzu, oregano, bazylią, chwilę zamieszaj i wyłącz ogień pod patelnią. Na drugiej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy, podsmaż lekko posiekane ząbki czosnku, następnie dodaj szpinak, poczekaj aż rozmrozi się na patelni i dodaj, serek Feta i serek typu philadelphia całość dopraw pieprzem lub pieprzem ziołowym, jeżeli lubisz bardziej czosnkowy smak to użyj jeszcze czosnku w proszku. Tak powstanie szpinakowy farsz. Nagrzej piekarnik do 180 stopni, grzanie góra- dół. Przygotuj naczynie żaroodporne na jego dno wyłóż sos pomidorowy z tofu. Szpinakowym farszem nadziewaj makaron muszle i układaj je w naczyniu na sosie, gdy już całe naczynie się zapełni to podlej muszle ok. 1 szklanką wody, ale tak, aby nie wypłukać z nich nadzienia. Naczynie przykryj folią aluminiową i zapiekaj przez ok. 35 minut w piekarniku, następnie zdejmij folię i wierzch muszelek posyp mozzarellą i zapiekaj całość bez przykrycia przez ok 10 minut.