Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym i pistacjami

dietozalezni_zupa-dyniowa-z-mleczkiem-kokosowym-i-pistacjami
dietozalezni_35-4-168
Sezon dyniowy w pełni i oto jest pyszna, szybka i sycąca zupa dyniowa. Idealnie sprawdzi się jako szybka kolacja w tygodniu, można ją zawekować w słoiki lub zamrozić zapas, podawać z kleksami jogurtu i grzankami z pieczywa razowego.

Składniki:
● dynia piżmowa, surowa – 290 g (2 szklanka, kostka)
● koncentrat pomidorowy, 30% – 100 g (0.5 opakowania)
● mleko kokosowe, w puszce, light – 200 g
● oliwa z oliwek – 8 g (1 łyżka)
● bulion jarzynowy – 280 g (2 chochle)
● sól morska – 6 g (1 łyżeczka)
● chili pieprz cayenne – 5 g
● orzechy pistacjowe, prażone na sucho, bez soli – 10 g (0.1 szklanki)
● imbir korzeń – 1 plaster

Sposób przygotowania:
Dynię obierz i pokrój na mniejsze kawałki, na dnie garnka rozgrzej lekko oliwę i podsmaż kawałki dyni, aż do lekkiego zrumienienia. Do podsmażonej dyni wlej bulion warzywny i gotuj, aż do miękkości lekkiego rozpadnięcia się dyni, dodaj koncentrat pomidorowy, mleczko kokosowe, starty imbir, sól i pieprz, podgotuj jeszcze chwilę, następnie zupę zblenduj na jednolitą konsystencję, podawaj posypane pistacjami.