Ketchup z cukinii

dietozalezni_ketchup-z-cukinii
dietozalezni_120-180-89
Zamknij lato w słoiku, pyszny przepis na ketchup z cukinii bez dodatku cukru, będzie idealnym dodatkiem do potraw, szczególnie zimą, gdy nie za bardzo mamy dostęp do dobrych, smacznych warzyw.

Składniki:
● cukinia – 4 średnie sztuki
● cebula – 1 duża sztuka
● czosnek – 3 średnie ząbki
● koncentrat pomidorowy, 30% – 3 opakowania 600 g
● oliwa z oliwek – 2 łyżki
● papryka, mielona 20 g
● chili w proszku- 1 łyżka
● ocet jabłkowy – 2 łyżki
● ksylitol – 7 łyżek
● sól biała – 4 łyżeczki
● pieprz ziołowy 1 łyżka
● bazylia świeża -20 listków

Sposób przygotowania:
Cukinię obierz i pozbaw pestek, następnie zetrzyj na tarce o średnich oczkach, cebulę, czosnek drobno poszatkuj. Przełóż całość do jednej miski dodaj sól i odstaw na ok. 2-3 h, aż puszczą soki. Cukinię razem z czosnkiem, cebulą odciśnij dobrze na sicie następnie na dno dużego garnka wlej oliwę z oliwek dodaj odciśnięte cukinie z cebulą i czosnkiem i podsmażaj całość ok. 30 minut. Dodaj przyprawy, ocet, ksylitol, koncentrat pomidorowy, zamieszaj i duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 1h, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło. Listki bazylii poukładaj jeden na drugim i zwiń w rulonik, następnie drobno pokrój i dodaj do ketchupu. Całość dokładnie zblenduj na jednorodną aksamitną masę. Gotowy ketchup przekładaj do słoików, następnie zapasteryzuj w piekarniku w temp. 130 stopni przez 30 minut. Wskazówka: ketchup warto próbować w trakcie przygotowania dzięki czemu możemy lepiej kontrolować smak i w razie potrzeby coś jeszcze dodać. Pasteryzowanie: Słoiki najlepiej wkładać do nienagrzanego piekarnika i po okresie 30 minut od momentu uzyskania wyznaczonej temp. po zakończeniu pasteryzowania zostaw słoiki jeszcze w piekarniku na około 15-20 minut i zimą ciesz się z ketchupu z cukinii.