Indyjska potrawka z orzechami

dietozlezni_indyjska-potrawka-z-warzywami
dietozalezni_45-4-352

Nowa propozycja obiadowa lub kolacyjna- indyjska potrawka. Moja wersja dania, które jadłam jakiś czas temu w restauracji, było tak pyszne, że postanowiłam je odtworzyć w domu i poczęstować Was nowym przepisem na indyjską potrawkę. 

Składniki:

● garam masala – 10 g (1 łyżeczka)
● nasiona kolendry – 5 g (pół łyżeczki)
● cynamon mielony – 5 g (pół łyżeczki)
● czosnek – 1 średni ząbek 6 g
● kmin rzymski – 5 g
● sól morska – 3 g (pół łyżeczki)
● pieprz ziołowy – 5 g
● serek typu włoskiego, Capri – 1 opakowanie 220 g
● curry w proszku – 2 g
● orzechy nerkowca, surowe – 50 g
● napój migdałowy – 1 szklanka 240 g
● fasola szparagowa zielona – 100 g
● groszek zielony – 1 średnia porcja 100 g
● brokuły – 100 g
● cebula – 1 średnia sztuka 150 g
● marchew – 1 duża sztuka 170 g
● ziemniaki – 100 g
● papryka czerwona, słodka – 1 średnia sztuka 150 g
● masło ekstra – 1 porcja 10 g
● oliwa z oliwek – 1 łyżka 8 g

Sposób przygotowania:

Orzechy nerkowca zalej 150 ml ciepłej wody i odstaw na ok. 15 minut. W między czasie pokrój cebulę, czosnek na drobną kostkę i podsmaż na oliwie z oliwek. Do cebuli i czosnku dodaj przyprawy na patelnię i chwilę podsmażaj, aż uwolnią aromat. Marchew, ziemniaki obierz ze skórki i pokrój na plastry, paprykę pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do przypraw na patelni. Następnie dodaj napój migdałowy i całość duś pod przykryciem przez ok. 10 minut. Nerkowce zblenduj wraz z wodą w której się moczyły. Ser pokrój na kwadraty. Na patelnię dodaj fasolkę, groszek, brokuły i zblendowane nerkowce oraz ser. Całość dopraw jeszcze solą i pieprzem i gotuj jeszcze przez ok. 10 minut. Pod koniec posyp kolendrą lub natka pietruszki. Potrawka ta najlepiej smakuje z placuszkami typu nann lub z ryżem basmati.