Nie masz pomysłu co położyć na kanapki, nudzą Cię twarogi, sery i wędliny. Mam dla Ciebie idealne rozwiązanie. Pyszna grecka pasta z grochu Fava, zakochasz się w jej smaku, idealnie sprawdzi się na kanapki i jako dodatek do sałatki/ warzyw. Ja podczas swojego wyjazdu do Grecji pastę jadłam z dodatkiem prażonych kaparów. Smakowała wyśmienicie dlatego postanowiłam ją odtworzyć w domu i zabrać Was smakowo do Grecji.
Składniki:
● Groch, nasiona suche 7 x Łyżka 105g
● Oliwa z oliwek 2 x Łyżka 20g
● Sól biała 1 x Szczypta 1g
● Pieprz czarny mielony 1 x Szczypta 1g
● Cebula dymka 1 x Sztuka 20g
● Kapary 1 x Łyżka 10g
Sposób przygotowania:
Groch namocz w ciepłej wodzie przez 10-20 minut. Ugotuj ją do miękkości zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź z 3/4 ilości wody. Zblenduj groch na gładką masę, dopraw solą i pieprzem. Wierzch skrop oliwą. Kapary dokładnie osusz z zalewy ze słoika i podpiecz na suchej patelni. Pastę podawaj posypaną cebulą dymką, drobno pokrojoną.