
Letni obiad idealny. Gulasz z mnóstwem warzyw, może być samodzielnym daniem jak i dodatkiem do mięsa czy ryby. Gulasz możesz podać z ziemniakami lub kaszą. Zobacz, że kombinacji jest wiele. Samo przygotowanie zajmuje praktycznie tyle co pokrojenie warzyw. Reszta sama się robi. I to zaleta dań jednogarnkowych. Danie jest idealne dla osób odchudzających się, z insulinoopornością lub cukrzycą czy po prostu dla tych, którzy chcą zdrowo jeść. Sam/a zdecyduj jaka wersję chcesz z mięsem czy bez? Z kaszą/ ziemniakami czy sam?
Składniki:
● Bakłażan 1 x Sztuka 200g
● Cukinia 1 x Sztuka 300g
● Papryka czerwona 1 x Sztuka 150g
● Papryka zielona 1 x Sztuka 140g
● Papryka żółta 1 x Sztuka 140g
● Cebula 1 x Sztuka 100g
● Oliwa z oliwek 2 x Łyżka 20g
● Ciecierzyca (w zalewie) 12 x Łyżka 250g
● Oregano (suszone) 1 x Łyżeczka 3g
● Sól biała 1 x Szczypta 1g
● Pieczarka uprawna, świeża 1 x Sztuka 20g
● Pieprz czarny mielony 1 x Szczypta 1g
● Pomidor 3 x Sztuka 420g
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa pokrój w grubszą kostkę i podsmaż na oliwie z oliwek. Ciecierzycę wypłucz na sicie i dodaj do potrawki. Całość dopraw solą, pieprzem i ziołami. Duś pod przykryciem przez 15-20 minut. Jeżeli potrawka puściła mało soku to możesz podlać odrobiną wody.