Sernik z borówkami

dietozalezni_sernik
dietozalezni_60-10-319

Każdego czasem nachodzi ochota na słodkie. Dlatego przygotowałam specjalnie dla Was przepis na sernik sezonowy bo z borówkami. Bardzo szybko się go robi za sprawą spodu z kakaowych herbatników. Sernik idealny na spotkania z przyjaciółmi, uwodzi smakiem, a ze względu na twaróg i niewielki dodatek skrobi w postaci budyniu sprawdzi się również dla osób na diecie. Moja wersja jest bez cukru, słodzona ksylitolem. Koniecznie wypróbuj, a zakochasz się w nim bez pamięci 😉

Składniki:

Herbatniki kakaowe 1 x Opakowanie 200g
Masło ekstra 0,5 x Kostka 100g
Serek twarogowy, homogenizowany,
Pełnotłusty 2,5 x Opakowanie 500g
Jaja kurze całe 3 x Sztuka 168g
Ksylitol 14 x Łyżeczka 100g
Budyń w proszku 5 x Łyżka 40g
Borówki amerykańskie 2 x Garść 100g

Sposób przygotowania:
Białka oddziel od żółtek. Żółtka ubij z ksylitolem na puszystą masę. Białka ubij na jednolita pianę. Do żółtek dodaj ser twarogowy do serników i wymieszaj dodaj jeszcze budyń i borówki. Masę twarogową delikatnie połącz z ubitymi białkami. Herbatniki zmiel w młynku na drobno. Masło rozpuść i połącz ze zmielonymi herbatnikami. Blachę do pieczenia najlepiej okrągłą wyłóż papierem do pieczenia. Masę z herbatników wyłóż na płasko jako spód do ciasta i ugnieć. Na spód wylej serową masę. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 przez ok. 50 minut. Sprawdzając by wierz się nie spalił.