Tarta z łososiem

dietozalezni_tarta
dietozalezni_40-4-450

Nie masz pomysłu na przygotowanie obiadu, a w lodówce leży ciasto francuskie? Oto przepis na tatrę na wytrawnie z łososiem i ricottą. Pomidory koktajlowe dodają tarcie koloru, a liście szpinaku wykańczają całość. Przepis super sprawdzi się również na spotkania rodzinne, a smakiem zaskoczy również gości nie lubiących ryb. Przygotuj na obiad i zaskocz domowników smakiem. 

Składniki:

Ciasto francuskie (mrożone) 2,7 x Porcja 200g
Ser, ricotta (z częściowo odtłuszczonego mleka)
7,5 x Łyżka 150g
Łosoś wędzony na zimno 1,7 x Kawałek 50g
Pomidory koktajlowe 1 x Garść 100g
Ser mozzarella (bez tłuszczu) 6,7 x Plaster 100g
Jaja kurze całe 2 x Sztuka 112g
Jogurt naturalny 5 x Łyżka 100g
Szpinak 3 x Garść 75g

Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie wyłóż do naczynia do zapiekania do tarty. Widelcem ponacinaj ciasto i podpiecz przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Ricottę, jogurt, jajka wymieszaj w jednej misce, przypraw solą i pieprzem. Wylej masę na podpieczony spód, na wierzch posyp szpinak. Pomidorki przekrój na pół i ułóż na wierzchu tarty. Obok układaj łososia i kawałki mozzarelli. Zapiekaj całość przez 15-20 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.