Pasta z cieciorki z nasionami

dietozalezni_pasta-z-cieciorki
dietozalezni_20-4-172

Pasta z cieciorki, urozmaici i wzbogaci smak każdej kanapki, jest super źródłem białka, ale i żelaza oraz witamin z grupy B, dawka energii na początek dnia.

Składniki:
● Cebula – 100 g (1 x Sztuka)
● Czosnek – 10 g (2 x Ząbek)
● Dynia, pestki, łuskane – 10 g (1 x Łyżka)
● Jabłko – 150 g (1 x Sztuka)
● Oliwa z oliwek – 10 g (1 x Łyżka)
● Słonecznik, nasiona, łuskane – 10 g (1 xŁyżka)
● Sól biała – 1 g (1 x Szczypta)
● Majeranek – 8 g (2 x Łyżeczka)
● Pieprz czarny mielony – 1 g (1 xSzczypta)
● Sos sojowy ciemny – 20 g (2 x Łyżka)
● Ciecierzyca (ugotowana) – 200 g (10 xŁyżka)

Sposób przygotowania:
Cebulę, czosnek poszatkuj i podsmaż na oliwie z oliwek na patelni. W między czasie obierz jabłko i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj jabłko do cebulki i czosnku podlej całość 5 łyżkami wody i całość duś do miękkości. Pod koniec duszenia dodaj sos sojowy i przyprawy, następnie całość wymieszaj z cieciorką. Tak powstałą masę zblenduj na gładko i posyp nasionami. Podawaj z pieczywem i warzywami. Pasta z cieciorki jest idealna dla osób na diecie: wegetariańskiej, wegańskiej oraz cierpiących na insulinooporność.