Pełnoziarniste kruche ciasto śliwkowe

dietozalezni_pelnoziarniste-kruche-ciasto-sliwkowe
dietozalezni_60-15-220

Świetna alternatywa dla tradycyjnego ciasta kruchego, ciasto śliwkowe idealne również dla osób z insulinoopornością, nie zawiera cukru i idealnie sprawdzi się jako słodki deser na diecie odchudzającej.

Składniki:
● Śliwki – 880 g (11 x Garść)
● Mąka pszenna, typ 1850 – 320 g (21 xŁyżka)
● Masło ekstra – 200 g (40 x Łyżeczka)
● Ksylitol – 90 g (12 x Łyżeczka)
● Jaja kurze całe – 56 g (1 x Sztuka)
● Cynamon – 20 g (4 x Łyżeczka)
● Proszek do pieczenia – 6 g (2 x

Sposób przygotowania:
Z 300g mąki i drobno pokrojonego masła oraz jajka, ksylitolu zagnieć ciasto, postaraj się zrobić to jak najszybciej, aby masło nie dostało zbyt dużo ciepła. Z powstałej masy uformuj kule i przełóż do woreczka, następnie odłóż do lodówki na ok. 20 minut. Gdy ciasto będzie się schładzać umyj śliwki pozbaw pestek pokrój na mniejsze kawałki i obsyp mąką. Wyjmij ciasto z lodówki podziel na dwie części i rozwałkuj jedna część podsypując mąką. Formę 20/30 wyłóż papierem do pieczenia i układaj na nim rozwałkowaną część ciasta, na tak przygotowaną warstwę wysyp śliwki, ale bez soku, który puściły. Śliwki przykryj kawałkami drugiej części ciasta, ja rozrywałam na kawałki i układałam blisko siebie, tak aby stanowiły całość. Piecz w temp 180 stopni przez ok. 40 minut (kontrolując wierzch ciasta) w funkcji góra -dół. Po tym czasie wyjmij upieczone ciasto śliwkowe z piekarnika i odczekaj aż ostygnie, ciasto będzie bardziej zwarte. Smacznego!