Placki cukiniowo-ziemniaczane

dietozalezni_placki-cukiniowo-ziemniaczane
dietozalezni_25-3-258

Pyszne placki cukiniowo- ziemniaczane, przepis idealnie sprawdzi się jako wiosenny obiad lub kolacja, pyszne, aromatyczne lekko pikantne za sprawą sosu tabasco.

Składniki:
● Cukinia – 300 g (1 x Sztuka)
● Ziemniaki – 210 g (3 x Sztuka)
● Jogurt naturalny – 150 g (1x Kubeczek)
● Cebula – 100 g (1 x Sztuka)
● Jaja kurze całe – 56 g (1 x Sztuka)
● Otręby owsiane – 42 g (6 x Łyżka)
● Oliwa z oliwek – 20 g (2 x Łyżka)
● Mąka pszenna, typ 1850 – 15 g (1 xŁyżka)
● Czosnek – 15 g (3 x Ząbek)
● Koper ogrodowy – 8 g (1 x Łyżka)
● Sos tabasco – 5 g (0.5 x Łyżka)
● Sól himalajska – 1 g (1 x Szczypta)
● Pieprz cayenne – 1 g (1 x Szczypta)

Sposób przygotowania:
Cebulkę i czosnek drobno posiekaj, cukinię i ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Całość przełóż do jednej miski i wymieszaj, dodaj sól i całość odstaw na 15 min, aby warzywa puściły sok. Odlej powstały sok, dodaj jajko, otręby, mąkę, przyprawy, wymieszaj całość. Na patelni podgrzej oliwę i smaż placki cukiniowo- ziemniaczane do zarumienienia z obu stron. Podawaj z dowolnymi warzywami i jogurtem wymieszanym z tabasco, możesz do smaku posypać całość koperkiem.