Tradycyjne racuchy drożdżowe w niecodziennej wersji, wzbogacone w błonnik z mąki razowej. Moja propozycja racuchów drożdżowych w letnim wydaniu z musem jabłkowo- rabarbarowym.
Składniki:
● mleko spożywcze, 2% tłuszczu – 1 szklanka 250 g
● mąka orkiszowa biała – 150 g
● mąka pszenna, razowa – 100 g
● jaja kurze całe – 1 sztuka (kl. wagowa M) 50 g
● ksylitol – 2 łyżki 20 g
● cukier, biały – 1 łyżeczka 5 g
● drożdże piekarskie, prasowane – 0.25 kostka 25 g
● jabłko – 2 średnie sztuki 375 g
● rabarbar – 100 g
● oliwa z oliwek – 1 łyżka 8 g
Sposób przygotowania:
Przygotuj zaczyn z drożdży, ciepłego mleka (4 łyżek) i cukru (1 łyżeczki), mąki (1 łyżki). Wymieszaj wszystko razem i odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 10 minut do wyrośnięcia. W osobnej misce rozmieszaj resztę mleka z jajkiem, ksylitolem, wyrośniętym zaczynem, mąką, całość dobrze jest rozmieszać w robocie kuchennym. Odstaw ponownie do wyrośnięcia na ok. 20 minut. W między czasie pokrój rabarbar, obierz i pokrój jabłko i podgotuj z połową szklanki wody. Gdy całość zmięknie zblenduj na mus. Oliwę z oliwek rozgrzej na patelni i smaż placki, następnie odsączaj na ręczniku papierowym. Przygotowane racuchy podawaj z musem, posypane migdałami.