Sezonowa botwinka, przepis polecam na lekki obiad jak i na kolację. Idealna również dla osób z cukrzycą t. 2 jak i insulinoopornych.
Jej indeks glikemiczny to 40.
Składniki:
- Ziele angielskie – 2 g (2 x Sztuka)
- Mleczko kokosowe (12%) – 200 g (10 x Łyżka)
- Jaja kurze całe – 112 g (2 x Sztuka)
- Fasola biała (konserwowa) – 240 g (12 x Łyżka)
- Botwina – 200 g (2 x Porcja)
- Buraki, gotowane w wodzie – 120 g (1 x Sztuka)
- Bulion warzywny (domowy) – 750 g (3 x Szklanka)
- Koperek – 15 g (0.5 x Pęczek)
- Liść laurowy – 2 g (2 x Listek)
- Zakwas buraczany – 125 g (0.5 x Litr)
Sposób przygotowania:
Botwinkę pokrój, buraka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do garnka. Pokrojone warzywa zalej bulionem, następnie gotuj z zielem angielskim i liściem laurowym przez ok. 15 minut. Fasolę z puszki wypłucz na sicie pod bieżącą wodą. Do gotującej się zupy dodaj zakwas, fasolę i zmniejsz ogień, dopraw, solą, pieprzem, kuminem. Koperek posiekaj, mleczko kokosowe przelej do szklanki i rozmieszaj z kilkoma łyżkami zupy, następnie wlej całą zawartość do garnka i wymieszaj, dopraw jeszcze posiekanym koperkiem i podawaj z ugotowanym jajkiem.