Pomidorowa zupa dyniowa z posypką cieciorkową

dietozalezni_pomidorowa-zupa-dyniowa
dietozalezni_30-2-283

Tradycyjna zupa dyniowa nam się już trochę znudziła, ale wpadłam na pomysł, żeby ją urozmaicić, a dodatek cieciorki nie tylko wzbogacił smak dania, ale nadał chrupkości. Dzięki niemu zupa dyniowa stała się bogatsza o dodatek białka roślinnego. 
Musicie spróbować prostej i błyskawicznej w przygotowaniu pomidorowej zupy dyniowej!

Składniki:

● dynia piżmowa, surowa – 290.0 g (2 szklanka, kostka)
● koncentrat pomidorowy, 30% – 52.0 g (4 łyżeczki)
● bulion jarzynowy – 280.0 g (2 chochle)
● cebula – 70.0 g (1 mała sztuka)
● oliwa z oliwek – 16.0 g (2 łyżki)
● cieciorka (ciecierzyca) w puszce, bez zalewy – 100.0 g
● papryka, mielona, wędzona – 5.0 g
● oregano suszone – 5.0 g
● czosnek w proszku – 5.0 g
● pomidory, suszone na słońcu – 2.0 g (1 sztuka)
● pieprz ziołowy – 2.0 g
● sól morska – 3.0 g (0.5 łyżeczki)

Sposób przygotowania:
Na dnie garnka rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek, cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż. Dynię pokrój na małe kawałki i dodaj do garnka, chwilę podsmażaj następnie zalej bulionem i gotuj do miękkości. Po 15 minutach dodaj koncentrat pomidorowy, posiekanego pomidora suszonego, oregano i czosnek, odrobinę soli i pieprzu ziołowego, całość wymieszaj. Gdy dynia będzie miękka zblenduj zupę na gładko. Na osobnej patelni na 1 łyżce oliwy z oliwek podsmaż odsączoną cieciorkę posyp ją wędzoną papryką i chwilę podsmażaj, aż będzie chrupka. Tak przygotowaną cieciorką posyp zupę.