Ten przepis to pełen smak lata. Danie z pełnoziarnistym makaronem z dodatkiem bakłażana i pomidorów to totalna pełnia szczęścia. Koniecznie musicie spróbować propozycji pełnej warzyw z dodatkiem cieciorki. Taka moja „wariacja” na temat dania z makaronem.
Składniki:
● makaron pszenny pełnoziarnisty – 100 g
● bakłażan – 1 sztuka 240 g
● cebula – 1 średnia sztuka 150 g
● czosnek – 2 średnie ząbki 12 g
● pomidory, czerwone, w puszce, w soku pomidorowym – 1 szklanka 250 g
● cieciorka (ciecierzyca) w puszce, bez zalewy – 100 g
● mozzarella, z częściowo odtłuszczonego mleka, twardy – 0.5 szklanka, tarta 60 g
● sól morska – 0.75 łyżeczki 4.5 g
● oregano suszone – 5 g
● zioła prowansalskie – 5 g
● oliwa z oliwek – 2 łyżki 16 g
Sposób przygotowania:
Bakłażana obierz naprzemiennie ze skórki (1 pasek obierz, drugi zostaw- pomoże to ograniczyć gorycz), cebulę i czosnek drobno posiekaj. Bakłażana pokrój w drobna kostkę. Oliwę z oliwek rozgrzej na patelni i podsmażaj na niej pokrojone warzywa. Następnie dodaj pomidory i duś pod przykryciem, aż bakłażan zmięknie i będzie się rozpadał. W między czasie ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Do sosu dodaj przyprawy i odsączoną i opłukaną cieciorkę, duś całość pod przykryciem jeszcze przez ok. 5 minut. Gotowy sos wymieszaj na patelni z ugotowanym makaronem i posyp startym serem mozzarella