Wegański zamiennik tradycyjnej potrawy, dzięki odpowiednim przyprawom, bardzo przypomina smak oryginału.
Składniki:
● 500g boczniaków
● 2 duże ziemniaki
● 4 pomidory suszone
● 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
● 2 marchewki
● 2 liście laurowe
● 4 szt. ziela angielskiego
● 1cebula
● 2 ząbki czosnku
● 1 łyżka majeranku
● 1 łyżeczka suszonego lubczyku
● 1 łyżka domowej jarzynki (przepis we wcześniejszych postach)
● 4 szklanki wody lub bulionu domowego
● sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Cebule, czosnek, marchewki, suszone pomidory, drobno poszatkuj, boczniaki pokrój w cienkie paski, i podsmaż w garnku na oleju z suszonych pomidorów, Następnie obierz ziemniaki pokrój w kostkę i wszystkie warzywa zalej wodą/ bulionem, dodaj przyprawy oprócz majeranku i gotuj pod przykryciem przez ok. 25 min, aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodaj majeranek i wymieszaj. Przypraw do smaku sola i pieprzem Podawaj z razowym pieczywem.