Nic tak nie pachnie jak domowy chleb. Mój w wydaniu z maślanką, czyli fajnym dodatkiem białka na mące pełnoziarnistej. Smakuje nawet tym, którzy nie lubią pełnoziarnistego chleba. Delikatny w smaku idealny dodatek do śniadania czy kolacji.
Składniki:
- Drożdże piekarskie, prasowane – 40 g
- Mąka pszenna (typ 2000, pełnoziarnista) – 200 g
- Maślanka (1.5% tł.) – 500 g (2 x Szklanka)
- Miód pszczeli – 24 g (1 x Łyżka)
- Sezam, nasiona – 20 g (2 x Łyżka)
- Słonecznik, nasiona, łuskane – 100 g (10 x Łyżka)
- Sól biała – 15 g (15 x Szczypta)
- Mąka orkiszowa pełnoziarnista 200g
- Czarnuszka – 20 g (4 x Łyżeczka)
Sposób przygotowania:
Maślankę lekko podgrzej w garnku dodaj pokruszone drożdże i miód i całość chwilę podgrzej mieszając. Uwaga nie zagotuj drożdży. Do miski wsyp 200g mąki pełnoziarnistej orkiszowej i 200g mąki razowej wymieszaj z maślanka z drożdżami. Tak wymieszane ciasto odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przez ok. 15 minut. Gdy ciasto lekko podrośnie dodaj resztę składników, wszystkie nasiona, sól, resztę mąki, całość dobrze wymieszaj. i znów odstaw do wyrośnięcia- przykryj ściereczka i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut. Gdy ciasto wyrośnie, zagnieć je ponownie, formę do chleba (większą keksówkę) wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż przygotowane ciasto. Dla lepszego połysku skórki możesz ja posmarować białkiem jaja. Tak przygotowane włóż do piekarnika, na początek pozostaw do wyrośnięcia w temp. 50 stopni, następnie piecz 200 stopniach przez 45 minut.