Sałatka z komosą

Dietozalezni_sałatka-z-komosą
dietozalezni_25-3-363

Prosta sałatka, na imprezę czy po prostu na kolację, śniadanie z mnóstwem warzyw. Bomba witaminowa na koniec lub początek dnia. 
Propozycja idealna dla insulinoopornych i chorych na cukrzycę t. 2. 

Składniki:
● 150 g komosy ryżowej
● 1 papryka czerwona
● 6 plastrów suszonego pomidora
● 10 zielonych oliwek
● 1/4 pęczka natki pietruszki
● 2 średnie ogórki kiszone
● 5-6 pomidorków koktajlowych
● 4-5 łyżek kukurydzy

Sos:
● 2 łyżki oleju z pomidorów suszonych
● 1/2 łyżeczki bazylii suszonej
● 1 ząbek czosnku
● 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
● szczypta soli ziołowej
● szczypta pieprzu cayenne

Sposób przygotowania: 
Przed ugotowaniem komosę przepłukujemy na sicie pod bieżącą wodą. Następnie wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy. Resztę składników oprócz kukurydzy i oliwek kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę, ziarna dodajemy w całości do sałatki, oliwki kroimy w plasterki i także dodajemy do miski. Całość mieszamy. Składniki sosu łączymy w słoiczku i wylewamy na przygotowaną sałatkę. Smacznego!