Zupa dyniowa wersja 2

Dietozalezni_Zupa-dyniowa2
dietozalezni_30-4-168

Rozgrzewająca dyniowa zupa krem w odmienionej wersji z jabłkiem i wędzoną papryką. 

Składniki:
● 1 cebula
● 1/3 pora
● 1 dynia hokkaido
● 2 szklanki bulionu warzywnego
● 1 kwaskowe jabłko
● 1 szczypta chilli
● 1 szczypta papryki wędzonej w proszku
● 1 łyżka oleju rzepakowego
● szczypta soli
● 2 szczypty pieprzu
● 1 łyżeczka nasion typy słonecznik/pestki dyni

Sposób przygotowania:
Poszatkuj cebulę i pora na drobne kawałki, w garnku rozgrzej olej i podsmaż warzywa. Następnie dodaj pokrojoną dynię ze skórką i podduś jeszcze chwilę. Zalej całość bulionem warzywnym i gotuj przez 20 min. Dodaj drobno pokrojone jabłko ze skórką i gotuj jeszcze całość, aż wszystko będzie miękkie. Dodaj przyprawy. Zblenduj zupę dyniową na gładki krem. Serwuj w miseczkach posypane nasionami