Wzmacniająca zupa ogórkowa z cieciorką. Przygotowana na bazie bulionu warzywnego, ale bardzo odżywcza poprzez dodatek warzywa strączkowego- cieciorki, roślinnego źródła białka i żelaza.
Składniki:
● 4 ogórki kiszone
● 2 marchewki
● 1 pietruszka
● kawałek selera
● 3 cienkie plasterki pora
● 2 liście laurowe
● 4 ziarenka ziela angielskiego
● szczypta suszonego lubczyku
● 2 szklanki bulionu warzywnego
● 5 łyżek cieciorki ugotowanej lub z puszki (opłukać pod bieżącą wodą).
● koperek do posypania
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa zetrzyj na tarce jarzynowej. Następnie przełóż do garnka. Całość zalej bulionem warzywnym lub wodą. Dodaj przyprawy i gotuj pod przykryciem przez 20-25min, aby warzywa zmiękły. Pod koniec dodaj cieciorkę i koperek. Zupa ogórkowa jest idealną propozycją na kolację, można ją zjeść z kromką pełnoziarnistego pieczywa.