Wegański rosół mocy

dietozalezni_rosol
dietozalezni_100-4-227

Rozgrzewający bulion pełen warzyw do złudzenia przypominający rosół w oryginalnym wydaniu, niejeden już się nabrał na wegański rosół mocy.

Składniki:
● Cebula – 100 g (1 x Sztuka)
● Marchew – 225 g (5 x Sztuka)
● Olej rzepakowy – 20 g (2 x Łyżka)
● Pietruszka, korzeń – 150 g (3 x Sztuka)
● Pietruszka, liście – 24 g (4 x Łyżeczka)
● Por – 70 g (0.5 x Sztuka)
● Seler korzeniowy – 180 g (3 x Plaster)
● Seler naciowy – 90 g (2 x Łodyga)
● Sól biała – 2 g (2 x Szczypta)
● Ziele angielskie – 4 g (4 x Sztuka)
● Liść laurowy – 4 g (4 x Listek)
● Kurkuma – 10 g (2 x Łyżeczka)
● Czosnek granulowany – 2 g (2 x Szczypta)
● Pieprz czarny mielony – 3 g (3 x Szczypta)
● Sos sojowy ciemny – 10 g (1 x Łyżka)
● Lubczyk, suszony – 2 g (2 x Szczypta)

Sposób przygotowania:
Na dnie garnka podgrzej olej, w między czasie obierz cienko wszystkie warzywa. Marchew, pietruszkę, pora, selera pokrój w plastry i wrzuć na dno garnka i podsmażaj. Cebulę lekko opal nad ogniem lub na suchej patelni i także dodaj do warzyw. Do warzyw dodaj ziele angielskie, liść laurowy i suszony czosnek lub czosnek w proszku. Całość zalej ok. 5 szklankami wody, tak aby przykryła warzywa. Gotuj całość na lekkim ogniu dodaj sos, sojowy, kurkumę, lubczyk, sól, pieprz. Całość wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez ok. 55 minut. Jeżeli woda zbytnio odparuje dodaj jeszcze szklankę. Pod koniec gotowania dosyp drobno posiekanej natki pietruszki. Wegański rosół mocy można podawać tradycyjnie z makaronem lub z makaronem sojowym z dodatkiem podsmażonego tofu- wersja orientalna Smacznego!