Tym razem chleb w wersji bezmlecznej, prosty i smaczny pełnoziarnisty przepis na domowy chleb ma drożdżach.
Składniki:
● drożdże piekarskie, prasowane – 25 g (0.25 kostka)
● cukier, biały – 5 g (1 łyżeczka)
● mąka orkiszowa pełnoziarnista – 250 g
● mąka żytnia, typ 2000 – 250 g (13 mocno czubata łyżka)
● woda – 270 g (1 szklanka)
● słonecznik, nasiona – 30 g (2 łyżki)
● dynia, pestki – 20 g (2 łyżki)
● sól morska – 6 g (1 łyżeczka)
● olej rzepakowy uniwersalny – 8 g (1 łyżka)
Sposób przygotowania:
Drożdże rozetrzyj na dnie miski z cukrem i 4 łyżkami wody i 1 łyżka mąki, odstaw je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przykryte ściereczką i poczekaj do wyrośnięcia. Następnie do wyrośniętych drożdży dodaj 1 szklankę letniej wody i obie mąki, powstałą masę wyrabiaj ręcznie lub robotem kuchennym, następnie odstaw znów do wyrośnięcia na 30 minut. Do wyrośniętego ciasta dodaj słonecznik, pestki dyni, sól, możesz całość urozmaicić czarnuszką, i znów wyrabiaj ręcznie lub w robocie. Tak powstałe ciasto przekładaj do keksówki i wygładź rękami zwilżonymi wodą lub olejem. Wierzch możesz posypać ulubionymi przyprawami np. czarnuszka lub suszonymi pomidorami. Wkładaj do zimnego piekarnika na temp. 180 stopni i piecz ok. 40 minut. Po ostudzeniu możesz cieszyć się domowym chlebem na drożdżach.