Składniki:
● Groszek zielony – 90 g (6 x Łyżka)
● Cebula – 100 g (1 x Sztuka)
● Czosnek – 10 g (2 x Ząbek)
● Masło ekstra – 20 g (4 x Łyżeczka)
● Sól biała – 2 g (2 x Szczypta)
● Tofu wędzone – 180 g (1 xOpakowanie)
● Pomidory z puszki (krojone) – 400 g (1x Puszka)
● Warzywa na patelnię z brokułami – 225 g (1/2 opakowania)
● Mleczko kokosowe (12%) – 200 g (10 xŁyżka)
● Mielona papryka chili – 2 g (2 xSzczypta)
● Pieprz czarny mielony – 2 g (2 xSzczypta)
● Kolendra (suszone liście) – 8 g (2 xŁyżeczka)
● Garam masala – 23 g (1.5 x Łyżka)
Sposób przygotowania:
Masło lekko rozpuść na dnie garnka. Cebulę, czosnek drobno poszatkuj i dodaj do masła. Do cebuli dodaj przyprawę garam masala i cały czas lekko podsmażaj do miękkości. Następnie dodaj pomidory z puszki i całość duś pod przykryciem przez ok. 20 min. Pokrój tofu w kostkę i dodaj do pomidorów. Przypraw, sola, pieprzem i chili, kolendrą. Do gotującej się potrawki dodaj warzywa na patelnię, mleczko kokosowe i całość gotuj jeszcze przez ok. 15 min. Potrawkę garam masala z ryżem basmati, można do smaku posypać szczypiorkiem.